In firma Tranzia, pe parcursul unui an, cea mai folosita combinatie de cuvinte este ” paleti de marfa”. O data ce stim marfa de încărcat , avem nevoie să cunoaştem modul în care este pregătită pentru transport.

Pornind de aici,  recomandăm tipul de camion care poate face serviciul de transport marfă, durata încărcării şi descărcării şi preţul. Aşadar, paletul este elementul de bază pentru serviciile de transport marfă.

Ce sunt paletii de marfa?

Paletii asigura marfurile pentru depozitare, manipulare si transport. Au rol de a proteja produsele si materialele de-a lungul procesului prin care ajung la consumator. Paletii pot fi fabricati din materiale precum lemnul, plasticul sau metaluL. In functie de tipul de marfa si de mediul in care aceasta este depozitata sau transportata, se alege paletul utilizat.

Tipurile comune de paleti sunt:

  • Europaletii – au laturile deschise. Permit manipularea de-a lungul tuturor celor 4 laturi. Se folosesc pe toate tipurile de stivuitoare si transpalete electrice, datorita formatului laturilor deschise si inchise, cu colturi si borduri tesite. Europaletul este cel mai comun pentru tarile din continentul nostru, cu exceptia Marii Britanii.
  • Paletii GKN – ofera posibilitatea de manipulare pe toate cele 4 laturi si peste bordurile acestora. Nu pot fi manipulati de echipamentele cu furci. Acest palet este folosit cu precadere in Marea Britanie.
  • Paletii GMA/CPC – sunt construiti asemenea paletului GKN. Sunt folositi cu precadere pentru produsele alimentare, fiind prevazuti cu 2 laturi deschise si 2 laturi cu borduri. Se folosesc in Africa, pe continentul asiatic si in America de nord ( SUA si Canada).
  • Paletii cu laturi inchise –au doua laturi deschise si pot fi manipulati indiferent de stivuitor, dar nu si cind se foloseste un echipament cu furca deasupra bratului suport. Se folosesc mai ales in Africa si Asia.

Care sunt dimensiunile unui palet?

De la inventarea paletului, in timpul celui de-al doilea razboi mondial si pina acum, nu s-au creat marimi standard internationale, valabile in toate tarile. Totusi, exista sase dimeniuni standardizate de catre ISO, la nivel mondial. Acestea sunt pentru paletii de marfa sunt:

  • Europaletul: 1200 x 800 mm;
  • GKN: 1200mm x 1000 mm;
  • GMA/CPC: 1067mm × 1067 mm;
  • Paletul cu laturi inchise: 1100×1100 mm.

Citi europaleti incap intr-un tir cu prelata?

De multe ori cind pregatesti marfa de transportat si stii ca urmeaza discutia cu transportatorul pentru a primi costul transportului, ai ajuns la discutia despre numarul de paleti. Vrei sa stii cu cit variaza pretul, daca marfa va fi ambalata in doi sau cinci europaleti. Camioanele pe care lucreaza colegii nostri au semiremorca cu lungimea de 13, 6 metri.
Din punct de vedere al dimensiunilor unui europalet ( 800×1200 mm) putem incarca 33 de paleti. Pentru a eficientiza spatiul, si implicit pentru a obtine o oferta de transport cu pret cat mai bun, incarcam europaletii si pe lungimea podelei. Practic, pe latimea de 2,5 metri a semiremorcii incap doi europaleti. Soferii nostri cu experienta asaza europaletii in asa fel incit sa incapa 34 de paleti usor de manipulat cu motostivuitorul.

Cine pune la dispozitie paletii pentru transportul marfii?

Numarul de europaleti este stipulat in documentul CMR si, de cele mai multe ori, paletii de marfa sunt adusi la incarcare de catre sofer. Practic ei sunt dati la schimb pentru marfa deja paletizata care este incarcata in tir si la descarcare, soferul preia alti paleti goi. De altel, la descarcare soferul pune la dispozitie un set de documente privind incarcarea, inclusiv dovada primirii paletilor. Cele mai multe provocari de la acest proces al schimbului apar de la standardele de normalizare a paletilor. Paletii EPAL (in ciuda aspectului, dimensiunilor, parametrilor principali identici) nu sunt identici cu paletii EUR / UIC.

Transportam marfa paletizata, dar si colete mici

Suntem un furnizor de servicii de transport pe rute interne si internationale. Marfa transportata se poate face paletizat, sau in colete de citeva sute de kilograme. In cazul unui numar mai mic de 33 de paleti, prestam serviciul de transport marfa in sistem grupaj sau, prin colaboratorii nostri asiguram transportul paletilor du camioane mici de 3, 5 sau 7 tone. Garantam preturi bune si marfa este asigurata printr-o asigurare CMR, inclusiv pentru cazuri precum furtul.