Transportul de marfa este organizat in diverse situatii de persoane care nu sunt specialisti in logistica sau transport. De cele mai multe ori, in momentul in care cauta un transportator este pus in situatia de a da raspunsuri la intrebari ce contin termeni de specialitate, abrevieri.
Am ales sa facem o colectie de notiuni utile pentru toti cei care lucreaza sau interactioneaza cu operatiunile pentru transportul de marfa. Dictionarul acesta il folosim si noi ori de câte ori este neccesar sa actualizam o cunostinta sau sa o verificam. Am grupat colectia pe litere si, in fiecare saptamana vom scrie in blogul Tranzia cate o litera. Asadar sa incepem:

Litera A

ADR = acronimul pentru “European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road” si este folosit in serviciile de transport pentru a descrie acele marfuri care sunt periculoase pentru mediu.

AGABARITIC = toate marfurile care depasesc masele totale maxime admise, masele maxime admise pe axe, dimensiunile maxime admise. Aceste marfuri, pentru a fi transportate au nevoie de autorizare, printr-o procedura specific, reglementata legal la nivel national si european.

ARR = este un acronim pentru institutia care acorda licentele de transport operatorilor, fara a rezuma activitatea acesteia la acest aspect: Autoritatea Rutiera Româna.

AUTOCAMION = cunoscut si sub denumirea de camion, este acel vehicul care poate sa transporte marfuri. Este prevazut cu motrocitate proprie.

ASIGURARE CARGO = este o asigurare care pune la adapost mai ales expeditionerul marfii, intrucat pe durata prestatiei serviciului de transport marfa, acest tip de asigurare acopera urmatoarele riscuri:

  • Incendiu/explozie;
  • Deraierea/rasturnarea mijloacelor de transport terestre;
  • Rasturnarea sau scufundarea ambarcatiunii maritime cu ajutorul careia se transporta marfa;
  • Coliziunea dintre mijlocul de transport maritim si un obiect extern;
  • Necesitatea descarcarii marfurilor intr-un port de refugiu;
  • Inundarea ambarcatiunii cu apa, care dauneaza marfurilor;
  • Pierderea unei parti a marfii, in timp ce este manipulata, incarcata sau descarcata.

ASIGURARE CMR= este o asigurare pe care transportatorul o face in calitate de caraus, protejandu-i activitatea de pierderea totala sau partiala a marfurilor sau a distrigerii acestora pe durata efectuarii serviciului de transport marfa. Este o asigurare care protejeaza inclusiv clientul firmei de transport, datorita acoperirii financiare a riscurilor care pot surveni pe durata transportului marfii.

AUTORIZATIE TRANSPORT DE MARE TONAJ = este un document care reglementeaza accesul autovehiculelor destinate transportului de marfuri si a utilajelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 5 tone in centrul oraselor mari. Camioanele platesc o taxa pentru a putea sa descarce o marfa in interiorul unei oras mare.

AVIZ DE INSOTIRE A MARFII = sta la baza certificarii provenientei marfii pe durata transportului si respectiv cantitatii, a tipului de marfa transportat de catre caraus.