Firma de transport marfa poate fi un transportator sau nu. Cert este ca preţul transportului de marfă este parte din preţul pe care îl plăteşte pe piaţa beneficiarul final al produselor transportate. Acest preţ determină în mod direct procentul de profit din activitatea desfăşurată atât de transportator cât şi de producător, importator sau distribuitor.

Serviciul de transport marfă este o investiţie pe care clientul o face. Fie că lucreează cu o casă de expediţii sau nu, produsele sale sunt mutate din A în B de către o firmă autorizată să facă  transport de marfă.

Ce face o firmă de expediţii şi o firma de transport nu face?

Răspund la această întrebare printr-o analogie. Să presupunem că ai nevoie să cumperi un imobil şi, dacă nu îţi găseşti tu proprietatea în care vrei să investeşti banii, vei lucra cu o agenţie imobiliară. Desigur, agentul imobiliar face pentru tine diverse servicii, de obicei în strânsă legătură cu birocraţia, iar până la încheierea afacerii vei avea acces la imobil prin intermediul acestuia. Cam aşa se întâmplă şi când lucrezi cu o casă de expediţii:

— Plăteşti comision: în preţul transportului care apare pe factura ta este inclus nu doar costul plătit transportatorului, ci şi un comision care să acopere cheltuielile şi un mic profit pentru casa de expediţii. Pentru acest comision, îţi pune la dispoziţie servicii şi te consiliează în privinţa soluţiei de transport.

Ai acces la o flotă extinsă de maşini: în baza de date a casei de expediţii se află sute de transportatori, mai ieftini, mai scumpi, specilizaţi pe diverse rute de transport sau tipuri de transport, astfel încât pentru comanda ta de transport vei putea să alegi cea mai bună opţiune disponibilă la acel moment.

— Primeşti suport birocratic: este posibil ca o firmă de expediţii să îţi preia atât cererea de transport cât şi serviciile de vamă şi viză sau note de transport. Toate acestea îţi sunt utile, mai ales când ai de făcut un transport în sau din zone care nu sunt în UE sau pentru produse a căror transbordare implică autorizaţii speciale.

— Poţi primi un preţ bun, mai ales la un volum mic de marfă: dacă nu te grăbeşti cu transportul, este foarte posibil să poţi să primeşti un preţ mic. O casă de expediţii şi un transportator cu experienţă cunosc fluctuaţiile cererii şi ofertei de pe piaţa serviciilor de transport marfă. În decursul unui an, tarifele pentru transportul de marfă înregistrează diferenţe destul de mari, iar o casă de expediţii poate să te ajute să alegi varianta corectă pentru tine. Şi un transportator poate, însă este necesar să îl găseşti pe cel care este dispus să te ajute în această direcţie.

— Lucrezi cu transportatori autorizaţi: pe de o parte ai nevoie de certititudinea că marfa ta va ajunge la livrare în siguranţă şi la timp. Este important să lucrezi cu un transportator certificat ARR, care are asigurare CMR. Uneori, în funcţie de specificul mărfii şi/sau a rutei de transport s-ar putea să ai nevoie şi de asigurare în caz de furt. O casă de expediţii va lucra întotdeauna cu transportatori verificaţi, în sarcina lor căzând să verifice antecendetele de furt, accidente, transbordări de marfă neautorizate, depaletizări de marfă sau întârzieri în livrarea mărfurilor către destinatarul lor.

Ce face Tranzia: transport de marfă aşa cum ai nevoie

În rezumat, spunem că atunci când ai nevoie de servicii de transport marfă este bine să lucrezi cu o firma de transport. Este foarte util să lucrezi cu o casă de expediţii, însă cel mai bine este să lucrezi cu o firmă specializată în transportul de marfă care să te consilieze în privinţa soluţiei de transport adaptată ţie. Firma Tranzia rezolvă această problemă şi îţi pune la dispoziţie florta proprie şi furnizori de transport marfă verificaţi, consultanţă pentru alegerea soluţiei de transport optime în raport de timp şi bani. Întotdeauna ai asigurare de marfă, inclusiv cea în caz de furt. Şi, suntem aproape de clienţii noştri pentru a le planifica transportul în condiţii optime atât de buget, cât şi de timp, pe parcursul întregului an. Dacă nu eşti deja clientul nostru, în 30 de minute te putem ajuta cu oferta de transport adaptată ţie. Contactează Tranzia!